Veelgestelde vragen

Kan ik Limso zelf installeren?

De installatiehandleiding van Limso is duidelijk geschreven, zodat een handige klusser de Limso waterontharder zelf kan installeren. Let daarbij wel op dat er een onderbreking in de waterleiding gemaakt moet worden, en er gaten voor de afvoer gemaakt kunnen worden. Een stroompunt moet in de nabijheid van de Limso waterontharder zijn. Mocht dit niet zo zijn, dan moet er een stroompunt aangelegd worden.

Waar kan de Limso waterontharder het beste geplaatst worden?

Een waterontharder heeft het meeste nut als deze zo dicht mogelijk bij de watermeter staat. Dit is namelijk de plek waar het water het huis of gebouw binnen komt, voordat het de leidingen en apparaten instroomt. Op deze plek kan een waterontharder namelijk al het water direct ontharden. Plaats je een waterontharder ergens anders in het huis, bijvoorbeeld in de badkamer, dan zou deze alleen dit gebied kunnen ontharden.
Een aantal geschikte ruimtes waar de Limso waterontharder zou kunnen staan zijn de meterkast, kruipruimte of kelder. Een belangrijk aandachtspunt is dat het zout geregeld bijgevuld moet worden, waardoor toegang tot de waterontharder mogelijk moet blijven.

Zijn er aanpassingen nodig aan de waterleidingen?

Om de Limso waterontharder aan te sluiten moet er een onderbreking gemaakt worden in de waterleiding, net na de watermeter. De waterontharder wordt met twee flexibele metalen slangen weer aangesloten op de waterleiding. Hierdoor komt het harde water met kalk direct de Limso waterontharder binnen, en komt het zachte water daarna de rest van de leidingen van het huis binnen.

Wat is het effect op de doorstroming en waterdruk als ik een waterontharder plaats?

Een waterontharder heeft enige invloed op de waterdruk, omdat het water niet direct meer door de leidingen kan stromen. Het moet namelijk eerst de Limso waterontharder in om onthard te worden. Het maximale drukverlies voor Limso 12 en Limso 20 is 0.8 bar.

Is het handig om een bypass te plaatsen, zodat ik de Limso waterontharder kan afkoppelen zonder dat ik de hoofdleiding daarbij hoef af te sluiten?

De Limso waterontharder wordt geleverd met een bypass, die direct op de waterontharder gemonteerd kan worden. Door de bypass naar rechts te trekken, is de bypass in gebruik. Trek de bypass naar links om deze in normaal bedrijf te zetten; hiermee stroomt het water de Limso waterontharder in. Met de bypass is het apparaat tijdelijk buiten gebruik, zodat de hoofdleiding niet afgesloten hoeft te worden.

Wat als er geen rioolaansluiting is waar de Limso waterontharder geplaatst moet worden?

De waterontharder spoelt de harskern schoon met pekelwater. Dit pekelwater, met daarna de calcium- en magnesiumdeeltjes, moet na het spoelen ergens heen; het riool. Zonder een rioolaansluiting kan de Limso waterontharder niet veilig werken. Het wordt dan geadviseerd om een rioolaansluiting te maken.

Heb ik een terugstroombeveiliging nodig?

Een terugstroombeveiliging is een verplicht appendage voor bij het aansluiten van apparaten en dergelijken in het Nederlandse drinkwaternet. Voor consumenten die een waterontharder thuis plaatsen, is een CA terugstroombeveiliging verplicht. Voor bedrijven en andere organisaties die water aan derden verstrekken, is een BA terugstroombeveiliging verplicht. Bij aanschaf van Limso zit een terugstroombeveiliging niet inbegrepen.
Raadpleeg infodwi.nl voor meer informatie.

Wat plaats ik als eerste, mijn waterontharder, of mijn drukverhoger?

Als de statische druk zich onder de 1.8 bar bevindt, kan het helpen om een drukverhoger te plaatsen. Deze wordt voor de Limso waterontharder geplaatst. De maximale waterdruk dat het apparaat aankan is 6 bar. Mocht de waterdruk hoger zijn dat 6 bar, kan het verstandig zijn om een drukverlager te plaatsen.

Moet ik de Limso waterontharder schoonmaken?

Voor een optimale werking en garantie van de Limso waterontharder is het belangrijk dat de harskern minimaal 1 keer per jaar wordt schoongemaakt. Hiervoor moet de Limso harscleaner gebruikt worden. Gebruik voor Limso 12 100 ml harscleaner en voor Limso 20 250 ml harscleaner. Giet de harscleaner in de pekelschouw en start daarna een geforceerde regeneratie. De harsreiniger reinigt de harskern van calcium en magnesium resten, bacteriële verontreinigingen en eventuele lichte vervuilingen van de keramische schijven.
Daarnaast moet ook eens per jaar de zoutbak schoongeborsteld worden. Dit kan met warm water, een doek of een borstel. Hiermee worden zoutresten verwijderd en blijft de optimale werking van het apparaat behouden.

Hoe vaak moet ik Limso bijvullen met water?

De Limso waterontharder hoeft niet bijgevuld te worden, het systeem vult de zoutbak zelf met water.

Hoe lang blijft het regeneratiezout goed?

Het zout in de Limso zoutzakken blijft altijd bruikbaar. Let wel op het goed sluiten van de zoutzak. Zout trekt vocht aan; door een open zak in een vochtige ruimte kunnen de zouttabletten hun originele vorm verliezen. Het zout blijft bruikbaar, maar het kan zijn dat het bijvullen van de zoutbak lastiger wordt.

Hoeveel zout gaat er in de Limso waterontharder?

Limso 12 heeft een zoutbak inhoud van 24 liter. De zoutbak mag tot de rand gevuld worden, zolang het deksel er nog op past. Het minimale zoutvolume moet boven het waterniveau uitkomen. Limso 20 heeft een zoutbak inhoud van 61 liter.

Hoe vaak moet het zout vervangen worden?

Het mooie is dat Limso het zout in de zoutbak zelf omzet naar pekelwater. Het enige wat er moet gebeuren, is het zout aanvullen. Het regeneratiezout hoeft dus niet vervangen te worden!

Moet er speciaal zout in de Limso waterontharder?

Het Limso zout is zout dat door een vacuüm samengeperst wordt tot zouttabletten. Dit is geraffineerd zout wat erg weinig vervuilingen bevat. Andere soorten zout, bijvoorbeeld blokken of los zout, zijn niet geschikt voor de Limso waterontharder en kunnen leiden tot verstoppingen.

Er zit per ongeluk verkeerd zout in de zoutbak

Geen nood! Schakel eerst de bypass in, door deze naar rechts te trekken. Verwijder nu het zout uit de zoutbak en borstel de bak schoon.

Alleen regeneratiezout in de vorm van vacuüm geperste tabletten zijn geschikt voor de Limso waterontharders. Keukenzout, strooizout en andere soorten zouten bevatten onzuiverheden die de ontharder kunnen verstoppen.

Als mijn water heel vies is, kan de waterontharder dan kapot gaan?

Dat is mogelijk. De Limso waterontharder bevat geen extra waterfilter om verontreinigingen, zoals zand, ijzer en andere metalen, eruit te halen. Dit kan tot schade leiden aan de besturing. Het apparaat kan bij een minimale hardheid van 10dH° maximaal 4mg ijzer (Fe) per liter water en maximaal 0.5mg mangaan (Mn) per liter water aan. Water dat niet voldoet aan de kwaliteitsnormen, of dat verstoppingen en beschadigingen aan Limso veroorzaakt, zorgt ervoor dat de garantie kan vervallen.
Over het algemeen is de waterkwaliteit in Nederland van uitermate kwaliteit. De verscheidende waterbedrijven zorgen ervoor dat het drinkwater gezuiverd en schoon naar de mensen gaat. Zij zorgen ervoor dat zij onder de wettelijke toegestane hoeveelheid van 0.2 mg ijzer per liter water en 0.050mg mangaan per liter water blijven.

Wat gebeurt er als ik meer water verbruik dan de waterontharder aan kan?

De hoeveelheid water die de Limso 12 en Limso 20 kunnen ontharden, heeft te maken met de hardheid in het water. Hoe harder het water, hoe sneller de harsfilter verzadigd raakt met kalk- en magnesium deeltjes. Wanneer de harskern bijna verzadigd is, wordt er op het eerstvolgende moment een regeneratie uitgevoerd. Zo zal je nooit zonder zacht water zitten!

Is het alleen handig voor kalk of kan ik bijvoorbeeld ook ijzer uit mijn water krijgen?

Limso bevat geen extra filter om andere stoffen dan kalk (calcium en magnesium) uit het water te halen. De waterkwaliteit in Nederland is van zeer hoge kwaliteit en bevat weinig ijzer. Een extra filter is daarom geen must.

Gaat mijn water anders smaken?

Het is mogelijk dat de smaak als anders wordt ervaren. Calcium en magnesium zijn mineralen en geven smaak af aan het water. Sommige mensen vinden hard water lekker smaken, sommigen waarderen de smaak van zacht water meer. Het is een kwestie van smaak!

Komen er stoffen in mijn water?

Limso haalt de calcium- en magnesiumdeeltjes, wat samen kalk vormt, uit het water. Deze deeltjes worden aangetrokken door de harskern die ionisch geladen is. Om deze schoon te spoelen, wordt pekelwater gebruikt met een hoog percentage natrium. Natrium blijft aan de harsbolletjes in de harskern hangen, waardoor het ontharde water een minuscuul percentage natrium bevat. Dit proef je niet en is zeker niet schadelijk.

Is het water nog steeds gezond om te drinken?

Het ontharde water is natuurlijk gezond om te drinken. Water is sowieso gezond voor de mens. Het pekelwater dat gebruikt wordt om de harskern schoon te spoelen, bevat natriumchloride. De chloordelen spoelen met de calcium- en magnesiumdelen het riool in, de natriumdelen worden ionisch aangetrokken tot de harsbolletjes in het filter. Het ontharde water dat door de leidingen stroomt, bevat hierdoor een minuscuul percentage natrium. Het water zal hierdoor niet zout smaken en is veilig om te drinken.

Voel ik het aan mijn water?

Het is mogelijk om een verschil te voelen. Sommigen vinden het water zachter voelen, en hebben het idee dat er ruwe deeltjes missen. Je voelt het niet alleen aan je water, ook je huid zal zachter worden door het gebruik van zacht water.

Kan de cv-ketel zacht water hebben?

Sommige fabrikanten van cv-ketels raden een bepaalde resthardheid aan voor het water in de cv-ketel. Raadpleeg de handleiding van je cv-ketel voor meer informatie hierover.

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder haalt kalk (calcium en magnesium) uit het water. Water dat veel kalk bevat, wordt hard water genoemd. Wordt dit kalk eruit gehaald, is het water zachter. In Nederland wordt de hardheid gemeten in Duitse graden (dH°). Hoe hoger de graden, hoe harder het water.

Hoe werkt een ionenwisselaar waterontharder?

Limso 12 en 20 zijn waterontharders op basis van ionenwisseling en regeneratie met zout.

Het leidingwater waar nog kalk in zit, stroomt door de gewapende slang de Limso waterontharder in. Hierin bevindt zich een fles gevuld met monosfeer hars; dit hars is ionisch geladen met natriumionen. Het water stroomt door de harsfles heen, waar het door een ionenuitwisseling gefilterd wordt. De natriumionen gaan een reactiewisseling aan met het kalk; calcium- en magnesiumdeeltjes. Dit resulteert in zacht water. Dit stroomt de waterleiding verder het gebouw in.

Door het gebruik van hard water en het filteren van het kalk, raakt de harskern verzadigd met kalk. Om deze schoon te krijgen, moet er een regeneratie plaats vinden. Hier wordt de kern schoongespoeld met pekelwater. Dit is water met een hoog percentage natrium. Dit ontstaat door de zouttabletten in de zoutbak te laten oplossen in water.

Na een regeneratie kan Limso weer volledig zacht water leveren!

Kan de Limso waterontharder ook verwarmen?

Nee, de Limso waterontharder kan niet verwarmen. De maximale temperatuur van het leidingwater dat het apparaat kan ontharden, voordat het in de verwarmingsketel, boiler, geiser of ander verwarmingselement gaat, is 20°C.

Wordt de werking van Limso door de jaren heen ook minder?

De besturing van de Limso waterontharder bestaat uit keramische schijven van hoge kwaliteit, waardoor slijtage wordt vermeden. Dit is in samenwerking met gerenommeerde partijen in de mechanische en elektronische industrie geproduceerd. Binnen in de waterontharder zijn elektronica voorzien van een waterbestendige coating en veilig weggewerkt. Hierdoor hoeft er niets vervangen te worden. De werking van de Limso waterontharder blijft zo behouden en van hoge kwaliteit!

Wat als de Limso waterontharder (tijdelijk) buiten gebruik is en ik wel water nodig heb?

De waterontharder zal tijdelijk buiten gebruik zijn als er een regeneratieproces bezig is. Er kan dan nog gewoon water gebruikt worden, al is dit geen onthard water. Als het regeneratieproces is afgelopen, zal Limso weer heerlijk zacht water leveren.

Wat is de maximale opvoerhoogte voor het afvalwater?

Afval- of afvoerwater wordt onder de waterdruk weggevoerd. Dat houdt in dat hoe meer druk er binnen komt, hoe hoger de opvoerhoogte kan zijn. De maximale opvoerhoogte is hierdoor 5 meter. We raden het hier aan om 2 à 3 meter aan te houden. Belangrijk is dat na het aansluiten van de slangen voor het afvalwater op de afvoer, er een regeneratie wordt uitgevoerd om te testen of het proces goed verloopt.

De overloopafvoertule, het kleine witte tuitje aan de zijkant van Limso, wordt alleen aangesproken in geval van nood, wanneer de interne beveiligingsmechanismes niet meer werken. We raden aan om deze overloopafvoertule ook op het afvoer aan te sluiten. Er zit geen waterdruk achter dit afvoer, waardoor er geen opvoerhoogte hiervoor is.

Maakt de Limso waterontharder veel geluid?

Tijdens het regenereren pompt Limso pekelwater door de harskern heen, wat daarna het riool ingaat. Dit proces kan geluid maken. Regenereren kan voor elk moment van de dag ingesteld worden, waardoor een geschikt moment gekozen kan worden dat dit geluid geen overlast kan geven.

Meet het apparaat de hardheid van het water, en past hij hierop de hoeveelheid zout aan?

Limso meet de inkomende waterhardheid niet. Het is mogelijk om dit zelf te testen door of een waterhardheidstestset van Limso te gebruiken, of door bij het waterbedrijf in de regio de lokale hardheid op te vragen.

Wat is de doorstroomsnelheid?

De doorstroomsnelheid, ook wel het debiet genoemd, wordt bepaald door twee dingen:

-Het totale aantal liter water dat de ontharder kan ontharden per minuut;

-De weerstand van het water wat zich in de waterontharder afspeelt; dit resulteert in drukverlies.

Hoe groter de harskern (het aantal liter hars), hoe meer water er onthard kan worden per minuut. Het debiet wordt hiermee verhoogd. De cijfers die Limso gebruikt voor de technische specificaties, komen uit de praktijk en hoe het werkelijk zit. Andere merken geven een hoog debiet aan, maar vertellen niets over het drukverlies. Als er veel water door de ontharder gaat, levert dit drukverlies op. Daarnaast; als er veel water snel door de ontharder gaat, heeft het niet genoeg tijd om onthard te worden. De uitwisselingscapaciteit wordt hierdoor ook verminderd. Een hoog debiet is dus niet alles!

Bij het debiet van Limso wordt de uitwisselingscapaciteit optimaal behouden en het drukverlies zo miniem mogelijk gehouden. Daarom is de doorstroomsnelheid bij Limso 12 720 liter per uur bij normaal gebruik en bij Limso 20 is dit 1200 liter per uur. Bij een piek moment wordt het debiet voor Limso 12 1080 liter per uur, bij Limso 20 wordt dat 1800 liter per uur.

Wat houdt de LED-indicatie in?

Limso heeft bovenop de kap een lampje zitten wat de status van Limso laat zien. Deze LED-indicatie bestaat uit twee kleuren:

  • Blauw – Limso werkt optimaal
  • Oranje – Limso is aan het regenereren

Als Limso klaar is met het regeneratieproces, dan zal de ledlamp direct terugschakelen naar de kleur blauw.

Wat zijn de voordelen van een Limso waterontharder?

Het fijne van Limso is dat het kalk uit het water haalt. Kalk kan veel negatieve en nare gevolgen hebben in een huishouden, maar ook voor de bewoners. Als er (veel) kalk in het water is, kan dit voor kalkaanslag zorgen. Dit resulteert in doffe kranen en badkamers, kalksteen in koffiezetters en waterkokers, en verstopte leidingen. Verstopte leidingen hebben het nadeel dat de waterdruk vermindert en dat er meer energie nodig is om het water te laten stromen.
Daarnaast zorgt kalk in het water dat er meer zeep en schoonmaakmiddelen gebruikt moeten worden. Het gebruik van veel zeep droogt de huid uit en kalk kan op de huid blijven liggen. Dit zijn allemaal schadelijke en hinderlijke bijwerkingen van kalk.

Limso haalt dit kalk uit het water en maakt daardoor het leven makkelijker en beter!

Wat is het voordeel van Limso ten opzichte van andere merken?

Limso is ontworpen met de installateur in gedachten. De achterkant van Limso is zo gemaakt dat leidingen makkelijk aangesloten kunnen worden en uit het zicht blijven. De geïntegreerde trechtervorm zorgt ervoor dat zout bijvullen gemakkelijk gaat. Bovenop Limso bevindt zich een LED lamp, waaraan de status van Limso gemakkelijk afgelezen kan worden.

De besturing kent een lange en succesvolle geschiedenis. Geproduceerd in samenwerking met gerenommeerde partijen in de mechanische en elektronische markten, staat Limso voor kwaliteit. De keramische schijven van de besturing zijn van uitermate hoge kwaliteit gemaakt, waardoor de regeneratie zorgeloos en snel verloopt. Hierdoor wordt slijtage ook voorkomen. Binnen in Limso hoeven er geen pistonrubbers vervangen te worden.
Het monosfeer hars in de harskern zorgt voor een efficiënte uniforme filtering en een betere waterkwaliteit.

Door dit alles is Limso onderhoudsarm en gaat het lang mee. Hierdoor geeft Limso haar klanten 5 jaar garantie, zonder verplicht onderhoudscontract!

Waar kan ik Limso kopen?

Op de pagina ‘verkooppunten‘ vind je een overzicht van alle punten waar Limso verkrijgbaar is.

Wat kan ik doen tegen een lekkende koffiezetapparaat of strijkijzer?

Sommige koffiezetapparaten of strijkijzers hebben een poreus waterreservoir. Als het water volledig vrij is van mineralen, zoals kalk, kunnen deze kleine gaatjes juist open raken. Hierdoor kan het apparaat een beetje gaan lekken. Zorg ervoor dat het water een resthardheid van 3°dH bevat, door de stelschroef onder het display aan te passen. Bekijk de handleiding voor de instructies.

Kan een waterontharder gezien worden als verbetering aan een huurwoning?

Een Limso waterontharder kan overal en voor iedereen voordelen geven. Neem contact op met de desbetreffende verhuurder of woningbouwvereniging of het toegestaan is om een Limso waterontharder te (laten) installeren.

Verdwijnt de huidige kalkafzettingen in mijn leidingen en apparaten?

Een waterontharder verwijdert niet het aanwezige kalk wat zich al in de leidingen en apparaten bevindt. Maar omdat het water geen kalk meer bevat, worden de leidingen langzaam schoongespoeld. Het aanwezige kalk brokkelt langzaam af, en verdwijnt verder in het proces. De doorstroom van de leidingen en apparaten wordt dus door het gebruik van een waterontharder verbeterd!

Kan het mijn leidingen juist verstoppen?

In tegendeel! Een aantal maanden na de installatie van de Limso waterontharder zullen leidingen schoner worden. Oud aanwezige kalk brokkelt langzaam af. Het kan wel voorkomen dat de perlators, de zeefjes van de kranen, een brokje kalk tegenhouden en ietwat verstopt raken. Maak de perlator los van de kraan en verwijder het kalk. De kraan stroomt weer lekker door!

Kan ik zacht water gebruiken om mijn aquarium/vijver te vullen?

Dit hangt af van welke planten en vissen in het aquarium of de vijver leven. Sommige planten en dieren gedijen beter in water waar veel calcium en magnesium in zitten, andere juist niet. Controleer dit altijd bij een dierenspeciaalzaak of vijverspeciaalzaak.

Om het aquarium of de vijver toch met hard water te vullen, gebruik dan de bypass om tijdelijk hard water te krijgen. Trek hiervoor de bypass naar rechts zodat deze aan staat; het water stroomt niet meer de Limso ontharder in. Zie de afbeelding hieronder voor de correcte stand.

Limso bypass staat aan

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?

Wij vinden het belangrijk dat we je goed verder kunnen helpen. Er zijn verschillende manieren om contact met ons op te nemen.