Limso vs. andere merken

Wat maakt Limso anders dan andere waterontharders? Op deze pagina leggen we de verschillen tussen de soorten waterontharders die er op de markt zijn.

Magneet ontharders

Volgens sommige leveranciers is het mogelijk om de kalkdeeltjes in het water van vorm te doen veranderen door een magneet. Omdat de vorm veranderd zou zijn door de magneet, blijft het kalk niet meer aan oppervlakten plakken. Zo’n magneet heeft de vorm van een klein doosje en wordt om de waterleiding, dicht bij de watermeter, heen geklemd. Deze vorm van kalkbestrijding is alleen niet bewezen. Als het echt zo simpel zou zijn met een klein apparaatje, dan had iedereen wel zo’n magneet!

KDWS, een onafhankelijk adviesbureau voor drinkwaterveiligheid, raadt de magneet als waterontharder ook af. “De werking kan niet worden gegarandeerd”. (Follow the Money, 2020)

Wil je zelf de onderzoeken en artikelen lezen die de werking van de magneet ontkrachten? Klik dan hieronder op de links.

-Test.de : Ein Schlag ins Wasser (2000) – Duits onderzoek over magneten en ontharding
-Follow the Money : Financiële malaise drijft Vitesse in de armen van een dubieuze hoofdsponsor (2020) – onderzoek naar de eigenaar en werking van AMFA4000
-Public Works Technical Bulletin : Demonstration and evaluation of magnetic descalers (2001) – Amerikaans onderzoek 
-Timothy Keister : Non Chemical Devices Thirty Years of Myth Busting (2008)  – Amerikaans onderzoek naar meerdere soorten ontharding en ontkalking

Filter ontharders

Een ontharder met een filter wordt net als andere ontharders zo dicht mogelijk bij de watermeter geplaatst. Inkomend water stroomt door het filter heen, waar bijvoorbeeld kleine korreltjes fosfaat in zitten. Hierdoor wordt het kalk of omkapseld of van vorm veranderd, waardoor het niet meer kan blijven plakken. Het kalk blijft wel in het water zitten en kalkresten blijven zichtbaar. Een nadeel is ook dat schoonmaken een ding blijft, al zal het wel makkelijker gaan. Daarnaast moeten deze filters elke 1 à 2 jaar vervangen worden.

De aanschafprijs zal lager liggen dan een ontharder op basis van hars-zout, maar wordt met de jaren duurder. Sommige filters zijn bijna even duur als een nieuw filterapparaat!

Hars-zout ontharders

Een waterontharder op basis van hars-zout werkt als volgt: in het apparaat zit een fles vol met kleine harskorrels. Deze korrels trekken de kalk uit het water, en blijven hieraan plakken. Het water wat dus door de fles heen stroomt, zit eerst vol met kalk, en daarna is het zacht gemaakt. Als de harskern eenmaal vol zit met kalk, wordt het met sterk pekelwater (daarvoor is het zout nodig) schoongespoeld.

Wanneer het schoonspoelen (ook wel regeneratie genoemd) verschilt per apparaat.

Soorten regeneraties

Tijd gestuurd regenereren houdt in dat er altijd op een vast moment een regeneratie wordt uitgevoerd. Er wordt geen rekening gehouden met het waterverbruik. Dit is een zeer verspillende techniek van regenereren, want als er een periode is waar er weinig water wordt verbruikt, hoeft er ook minder gespoeld te worden.

Een andere manier is volume direct gestuurd regenereren. Hier wordt gekeken naar het waterverbruik en wanneer de harsfilter verzadigd is met kalkdeeltjes. Als deze vol is, wordt er een regeneratieproces gestart. Misschien een zeer zuinige optie voor spoelen, maar het nadeel is dat er geen controle is over wanneer er gespoeld wordt. Sommige ontharders bevatten twee harscilinders, waardoor er altijd de beschikking is tot zacht water; als één cilinder verzadigd is, zal de ander het water overnemen. De prijs van deze duplex ontharders is echter wel veel hoger, vergeleken met ontharders met een harscilinder.

De beste manier tegen een betaalbare prijs is volume uitgesteld regenereren. Er wordt gekeken naar het waterverbruik en naar het gewenste moment dat er geregenereerd mag worden. Als de harscilinder bijna verzadigd is, zal er op het gewenste tijdstip gespoeld worden. Vaak is dit ’s nachts, als er (bijna) geen water gebruikt wordt. Zo zal er altijd zacht water zijn, zonder dat de spoelingen de gebruikers in de weg zitten.

Limso maakt gebruik van het type volume uitgestelde regeneratie. In tegenstelling tot andere type regeneraties zorgt dit ervoor dat er altijd voldoende zacht water aanwezig is, en er pas gespoeld wordt op het moment dat het de gebruiker het beste uitkomt. Andere merken maken gebruik van volume gestuurde regeneratie. Dit houdt in dat er direct wordt gespoeld als de harscilinder vol is, maar er is geen controle over wanneer dit gebeurt. Dit spoelen kan dan gebeuren wanneer het niet goed uitkomt; als de wasmachine draait, als er gedoucht wordt, wanneer er water nodig is.